V&A Wayfinding

Honor Award 2020

Over the last 10 years, visitor numbers at the V&A have tripled. In order to protect its future, the design team was asked to create a comprehensive wayfinding system unifying seven miles of galleries across three interconnected buildings, five temporary exhibition spaces, four shops, three cafés and 60,000 objects to enable the V&A’s 4 million annual visitors from across the world to explore the museum with renewed confidence and curiosity.
How, then, could the design team create a system that was sensitive to both the countless pieces in the collection and to their Grade I-listed surroundings? The answer lay in navigating a careful line between confidently directing, while at the same time being discreet enough to let the collection take center stage.


Reserving it as a highlight purely for paid exhibitions, color acts as a beacon, drawing visitors along a breadcrumb trail through the busy ground floor and getting them to their destinations faster—thus protecting a core revenue stream that helps keep the permanent galleries free to explore. Black tulipwood totems and signs have a tactility that speaks to the museum’s preoccupation with materiality, while chamfered edges create the illusion that the signage is almost floating, never intruding.
They also created facilities signs that project from the walls to be seen more easily from a distance. These signs are supported by new floor numbering and a new map of the V&A—a central component of the new system that makes it more legible, approachable and manageable. The new map is designed to be used in digital environments as well as in print, so vertical circulation points all aligned across floors, and icons were considered at multiple scales. The icon set was drawn to harmonize with the V&A’s own humanist typeface—curved and flared in the right places, but with enough character to feel that they belong here and nowhere else.
All in all, there were over 400 signs installed across the V&A over several weeks, much of the work done at night when the museum was finally closed to visitors and private events. Working around this schedule was a complex dance and involved patient negotiation with the museum’s estates team and a controlled movement of signs from one location to another as there was limited storage space on site.
The V&A undertakes continual visitor surveys and the results speak for themselves: in Q2 2019, 74 percent of visitors said that they found navigating easy or very easy, compared to 58 percent in the same period last year. The proportion of visitors answering “difficult” or “other” fell from 18 percent to just three percent.
Anecdotally, the project has been a great success, too. Director of Design, Estate and Futureplan at the V&A, Philippa Simpson, says, “With this project, we wanted to encourage visitors to explore the lesser-known parts of the museum. This wasn’t just about getting people from one place to another, but about nurturing and allowing for unpredictable behaviors, as people wander and stumble across parts of the collection unexpectedly."

Jury Comments: 

“So simple, yet you can see the thought and attention to detail. Beautiful juxtaposition yet amazingly seamless.”

“Knowing the complexity of the project, the designers avoided the typical pitfalls of working within a classic iconic institution while maintaining the high-brow presence. The signage manages to blend and stand out simultaneously.”

"Within the V&A premises, a wayfinding system has been integrated smartly and intelligently, which forms an interplay with the historical foundations of the building. The typography, compositions and colors chosen make perception, legibility, and navigation easy. The system integrates into the space and produces good orientation at decision points, which is not that simple a task within a complex of three buildings. New navigation systems don’t dominate. Instead, they explain in the right places and to the correct degree."

Design Firms: 

dn&co

Client: 

The Victoria and Albert Museum

Project Area: 

12.5 acres

Open Date: 

July 2019

Photo Credits: 

Sam Bush (photography), Richard Coldicott (videography), dn&co (photography, videography), Chris Zabriskie (music)

Design Team: 

Patrick Eley (creative director), Zoë Barrett (project director), John Wynne (lead designer), George Cudby (designer)

Consultants: 

allpointswest, JBC London (accessibility consultant)

Fabricators: 

Reade Sign

Related Links: 

New Member Offer

Click to access the 2020 "Never been an SEGD member before" $185 sign up offer

Upcoming SEGD Events

Join us virtually for the 2020 SEGD Branded Environments event
Xlab is postponed until early 2021