Kunsthalle Mannheim

Finalist 2020

The new Kunsthalle Mannheim is a "museum in motion" committed and rousing, innovative and cosmopolitan. The graphic identity of the museum finds inspiration from the architecture itself and aims to be pure, clear, and direct. When physically entering the building, visitors walk through a transparent metal mesh façade that defines a grid system within the architecture. This grid system was used as the backbone of the wayfinding and orientation systems that were installed. By being fully integrated within the architecture, the visual identity of the museum penetrates the entire building in terms of time and space. The architectural grid is adapted to a unit suitable for the guidance system and serves as the basis for arrangement and order. The wayfinding system blends in with Kunsthalle's corporate design, thereby supporting the identity of the museum and carrying it to the furthest corner of the building.

Design Firm: 

Moniteurs GmbH Communication Design

Client: 

Stif­tung Kunst­hal­le Mann­heim

Project Area: 

17.366 sqm

Open Date: 

June 2018

Project Budget: 

N/A

Photo Credits: 

Stefan Schilling

Design Team: 

Sibylle Schlaich (creative director, supervisor), Anita Meir-Walter (wayfinding & information designer), Anne von Borries (industrial designer), Jennifer Reidow (graphic designer)

Consultants: 

Axel Kufus / OH Studio (industrial & interior designer)

Related Links: 

New Member Offer

Click to access the 2020 "Never been an SEGD member before" $185 sign up offer

Upcoming SEGD Events

2021 Branded Environments
2021 Experience Philadelphia