2011 Awards

Dream Cube: 2010 World Expo Shanghai Corporate Pavilion

ESI Design collaborated with the Shanghai corporate community and a group of world-renowned architects and artists to design the 40,000-sq.-ft. Dream Cube for the 2010 World Expo in Shanghai. The pavilion encouraged visitors to participate in a multimedia experience comprised of cutting-edge technology, dreamlike environments, collaborative social spaces, and sustainably designed materials.

The Forgotten Cities Hiking Trails run along three different routes in the area of Samaan (Simeon) Mountain, the Limestone Massif of North Syria to the west of Aleppo. More than 700 dead or forgotten cities containing archeological sites and rich cultural and natural heritage features are located along the 140-kilometer north/south trail that varies from 20 to 30 kilometers wide.

Macquarie Group, Australia’s largest investment bank, needed a comprehensive signage and graphics program for its new headquarters in Sydney. This forward-thinking bank values transparency, a global outlook, and collaborative work behavior, and sought to express those brand attributes in its physical space.

MAXXI, the Zaha Hadid-designed national museum of contemporary art in Rome, opened in May 2010. Hadid created a building characterized by sinuous and geometric shapes, volumes that separate from the main building to overlook the city, exposed cement, modulation of natural light, and the use of white in all its shades.

The MAXXI Foundation wanted the signage system to provide essential information in a clear, visible, but non-invasive way. Ma:design conceived the signage system to reflect the architectural concepts of using light/shadow, full/empty, and rigid/organic shapes.

The Pavilion of Knowledge in Lisbon is an interactive science and technology museum that aims to make science accessible to all. Through its exhibits and educational programs, its goals are to stimulate experimentation and exploration of the physical world.

Design firm P-06 Atelier (Lisbon) collaborated with project architects JLCG Architects to create an environmental “skin” for the museum’s multi-purpose foyer.

Urban Tales is a time-based, site-specific piece of environmental typography created by Katie Bevin, a student in the Graphic Design Program, College of Creative Arts at Massey University in Wellington, New Zealand.

For her final project in 2010, Bevin combined form with shadow to create a temporal typographic narrative in Wellington’s urban Waitangi Park.

The village of Dubrova in Labin, Croatia, has been the site of the Mediterranean Sculpture Symposium since 1970. The symposium originated as a celebration of the beauty of stone indigenous to the region, and the Dubrova Sculpture Park is home to more than 70 monumental outdoor sculptures as well as a unique land art project called White Road, conceived by sculpture symposium founder Josip Diminić.

For the Achievement First Endeavor Middle School, a Brooklyn charter school for grades 5 through 8, Pentagram created a program of environmental graphics that help the school interiors become a vibrant space for learning. The Pentagram team worked with Rogers Marvel Architects, which designed the school as a refurbishment and expansion of an existing building.

ASICS is the world’s third largest shoe company. Their new Sydney offices required a graphic overlay that captured the technical aspects that ASICS footwear and apparel are renowned for.

Working in collaboration with WMK Architecture, THERE Design (Sydney) was asked to highlight the company’s dual focus on movement and technology, providing a stimulating environment while reminding staff and visitors of the company’s core brand values.

For a financial services corporation’s headquarters overlooking Baltimore’s Inner Harbor, Ayers Saint Gross developed an environmental graphic design program that serves as a three-dimensional manifestation of its heritage and brand values.

Casa do Conto, located in an emerging neighborhood of Porto, Portugal, is a 19th century bourgeois home restored as a guesthouse. After suffering a fire only days before its inauguration in 2009, it underwent another restoration project to renew the interiors, including wooden ceilings and ornamental plaster moldings that had been destroyed.

This installation is a unique collaboration between art and business—two distinctly contrasting disciplines at the University of Washington. The School of Art, Division of Design was commissioned to develop a permanent installation for Paccar Hall, their new campus neighbor and the home of the UW Foster School of Business.

The new chapel at Sacred Heart University serves as a beacon for spiritual life on the campus in Fairfield, Conn. It has a striking presence on the university’s new main quadrangle, complementing the new library and Humanities Center.

Design Museum Holon is a major part of the city of Holon, Israel’s, efforts to transform itself into an epicenter of culture, arts, and education. Designed by Ron Arad Architects, the museum features an iconic, sinuous ribbon façade of Corten weathering steel.

Over the past several years, local environmentalists have worked hard to save Japhet Creek, part of the Buffalo Bayou waterway system that is Houston, Texas’ most significant natural resource. Japhet Creek had become a dumping ground, littered with tires, trash, plastic bottles, and rubble.

A result of six years of scholarship, the traveling exhibition Eero Saarinen: Shaping the Future is the first comprehensive show of Eero Saarinen’s work. The Museum of the City of New York was its sixth venue after the 2006 inaugural opening in Finland. The show includes black and white photography, presentation and working models, furniture, ephemera, animations, drawings, sketches, and blueprints. For this viewing, curators highlighted Saarinen’s connection to New York, and a fresh new identity was generated.

The Metro Crossing branch of the First National Bank in Council Bluffs, Iowa, is located directly off an interstate and nestled between river casinos and strip malls. With its architecture and environmental graphics that embrace Iowa’s natural prairie history, RDG Planning & Design sought to strike a balance with the surrounding commercial area.

The Industrial Design Society of America’s 2010 conference, themed “Do It Yourself,” was held in Portland, Ore. Tasked with creating environmental graphics for the event, industrial design firm Ziba Design (Portland) was up against an almost nonexistent budget ($4,000), an uninspiring venue (a traditional Hilton hotel), and a client with a reputation for fragmented conferences with poor theming and environmental design.

Palmetto Health Children’s Hospital Wayfinding and Graphics. Palmetto Health Children’s Hospital in Columbia, South Carolina, opened in June 2008 after a full interior renovation of an existing adult cancer facility.

Finding a parking space may be one of the most grueling aspects of living or working in New York City. And chances are, drivers will end up in one of the city’s 1,100 parking garages. Once inside one of these cheerless concrete caverns, other challenges emerge.

The Museum of Science and Industry Chicago challenged Evidence Design to envision an exhibition of physics and chemistry that reflects its core mission: inspire middle-school children to achieve their full potential in science and engineering. The solution was to leverage the drama and fascination of the forces of nature as platforms for exploring basic scientific principles.

Fletcher Construction has large construction sites around New Zealand, with thousands of construction workers involved. To educate workers about how wearing the right safety gear can save their lives, Fletcher asked Studio Alexander (Auckland) to create a site safety education program using environmental graphics at the work sites.

BrandCulture Communications was commissioned by The University of Technology Sydney to design a wayfinding and graphics system that fulfills occupational health and safety requirements for the space while engaging students through the school’s workspaces and fabrication studio.

VeloCity is a comprehensive system for helping convey information about bicycling resources to potential riders. Created by Erin Williams as her MFA thesis project in Visual Communication Design at the University of Washington, it focuses on urban bicycle commuting and uses the city of Seattle as a case study to test design and sociological conclusions.

P-06 Atelier’s wayfinding design project for the new EPAL Central Laboratory (the Portuguese Water Company), was developed in partnership with the architect Gonçalo Byrne. The building contains two upper floors of laboratories, as well as a parking level.

Pages

Subscribe to 2011 Awards