Stanley Beaman & Sears

Stanley Beaman & Sears (Atlanta) designed wayfinding signage for the Georgia Institute of Technology’s Clough Undergraduate Learning Commons. The wayfinding scheme borrows visual cues from airports and transit stations to direct students to science laboratories, technologically advanced classrooms, and student-centered academic services, using directional signage and floor plans that resemble transit maps.

The firm also acted as architect of record and designer of the environmental graphics and donor wall for the Georgia Museum of Art at the University of Georgia (Athens, Ga.). The graphic design program promotes wayfinding without competing against the art on display, minimizing signage by using the wall color as its background color and incising gallery names into material set into and having the same texture as the walls, all employing Legacy Sans typeface. The donor wall contains vinyl lettering applied to the reverse of a glass panel that stands ½-inch off the wall and in front of the museum logo. A cast- aluminum form raised ¼-inch from the wall creates a feeling of permanence, transparency, and depth, reflecting the ambience of the museum itself.

Both projects were featured in Educational Environments No.5, published by Visual Profile Books.

Related Links: