7 Reasons to Resubmit in 2020

Read Time: 5.5 minutes

You know that oft-quoted idiom: If at first you don't succeed, try, try again? Well, every year, there's a new SEGD Global Design Awards jury, which means a new, totally different opportunity to try—and win! In 2019 alone, a whopping seven projects that were resubmitted from the previous year(s) won awards. Sounds like there are at least seven excellent reasons to resubmit in 2020. Check out the projects, below.

+++

Animate Turangalila, submitted by Rose Bond Moving Pictures | 2019 Merit Award, 2018 Finalist | Digital Experience Content | Exhibitions

The city symphony was desperate to revitalize an aging subscriber base with performance events that would engage a younger audience: They wanted an original “animated video’ to be performed live and in sync with the symphony’s performance of Olivier Messiaen’s Turangalila Symphonie—75 minutes in length and regarded as one of the most challenging orchestral works to perform. It is also, for many audience members, one of the most difficult to listen to. The animations were composited on black backgrounds so they feathered into the architecture. As a result, the room, with its elaborate flourishes, came and went—as the images moved and enveloped. The multi-screen projection, controlled by Dataton’s Watch-Out, needed over 100 cues to stay in sync with the conductor and performances over a three-day run. 

+

Cornell Tech, submitted by Pentagram | 2019 Honor Award | Placemaking & Identity | Urban & Civic 

The Cornell Tech signage system is organized around a series of vertical totems that seamlessly integrate into an environment both urban and park. The compact, river-to-river campus is organized along the Tech Walk, a car-free pathway and central spine that links the three buildings of the development’s first phase. The totems acknowledge Cornell with a dimensional and highly recognizable “C” shape, sized to work at human scale and carefully modulated to minimally impact the visual landscape, complementing the geometric architecture of the campus and evoking nearby skyscrapers, without getting in the way of fantastic views. Directories are designed to be easily updated as the campus continues to expand.

+

Harrods Store Navigation, submitted by Endpoint | 2019 Merit Award, 2018 Finalist | Strategy/Research/Planning | Retail

Customer feedback highlighted that problems with disorientation and overcrowding were causing aggravation and loss of sales. Endpoint undertook 18 months of observation, research and workshops, applying a service design approach to discover the pain points on the whole customer journey from arrival. As a result of these findings, it was deemed that the new system would provide a return on investment and the decision was taken to roll the system out across the whole store. The outcome and deliverables for the project was to make wayfinding within Harrods best-in-class for luxury retail, with a particular focus on solving the key issues of how to disperse customers more evenly around the store and avoid overcrowding, how to encourage upper floor footfall and how to keep sales floor staff focused on selling, rather than directing traffic.

+

Jackalope Mornington Peninsula, submitted by Fabio Ongarato Design | 2019 Merit Award | Placemaking & Identity | Hospitality

Fueled by a desire to merge his love of film and the arts with his family hotel legacy, owner Louis Li’s vision was to create a most unique escape. Crafting an otherworldly experience, rich with narrative and imagination was core to the site’s placemaking brief: fuse the owner’s penchant for the avant-garde with art, local design, exclusive dining and compelling storytelling to create an experience, all the while performing the functional role of helping patrons seamlessly navigate the property. Importantly, all elements of the experience needed to feel cohesive and connected to a genuine sense of place, taking guests on an immersive journey through dramatic statements and intimate shared experiences.

+

Lenses on the Sky, submitted by plus & greater than (+&>) | 2019 Merit Award, 2018 Finalist | Public Installation | Exhibitions 

Lenses on the Sky lies outside of OMSI's newly redesigned Planetarium and seeks to welcome all people into the wonder of space science. The installation is composed of five cedar wrapped vessels that protrude from the ceiling from within a skyscape of hanging aluminum forms. Two of the vessels, long and telescopic, are known as the Outies. These vessels display analog interpretations key subjects in the sky. In one, two globes, one black, one illuminated are arrayed so that a visitor can create the illusion of a solar eclipse by moving their body as they look up in the vessel. The other tells a story of light pollution by sequencing LED strips which illuminated etched stars on a series of acrylic panels.

+

Map The Square, submitted by Integrus Architecture PS | 2019 Merit Award, 2017 Finalist | Strategy/Research/Planning | Urban & Civic

Map the Square is a physical art installation and digital interactive urban mapping project that elevates public conversation around design and the built environment in Pioneer Square. In partnership with the local business improvement association and local businesses, eight Map the Square kiosks were displayed in front of neighborhood storefronts. The playful and approachable kiosks empowered the public to stop, look and interact with the colored tag elements and the neighborhood, asking the public to show where they felt a change could take place. The design team recorded tag locations and written input, and tracked the feedback on an online map, now a permanent record for the public, business owners and city officials to use as a guideline for future development.

+

Rostov-on-Don Platov International Airport, submitted by Lorem Ipsum | 2019 Merit Award | Public Installation | Transportation

In anticipation of the 2018 World Cup being held in Russia, many infrastructure projects were undertaken, including the erection of an entirely new airport in Rostov-On-Don. The over-530,000-square-foot facility was named after Cossack leader Count Matvei Ivanovich Platov; Lorem Ipsum was approached with a mission to tell the story of Platov and the Cossacks with a cutting-edge, media-driven approach fitting for the brand-new, technologically-advanced space­. The team also needed to consider the great scale of the new space, the heavy traffic, the international audience and where, if and for how long people would stop to interact with an installation, in addition to using the exact right amount of historical information to tell the story.

+++

So, what's holding you back from resubmitting in the SEGD Global Design Awards? It's certainly not the odds of a re-entry winning. You don't even have to re-enter the photos or text—simply call 202.638.5555, or email SEGD!

PSST! Check the dates on your re-entries first: Projects must have been completed between January 1, 2017 and December 31, 2019; student projects must have been completed in 2018 or 2019 by full-time students.

 

New Member Offer

Click to access the 2020 "Never been an SEGD member before" $185 sign up offer

Upcoming SEGD Events

Film Focus
Present Yourself Event Square
Open Up, conversations with Cybelle